Bjud in naturen på tomten
Uppdragsgivare
ÅhusGården byggdes för att ge barn och ungdomar en plats att träffas på. Med havet och den fantastiska Kronoskogen runt knuten är ÅhusGården en perfekt plats för både aktivitet och rekreation i naturen. Gården upprättades i mitten av 1900-talet och har sedan successivt utvecklats med platser för logi, mat, konferens och aktivitet. Idag består gården av en huvudbyggnad (med reception samlingsrum, kontor, kök och matsal), tre logi-byggnader, fem små stugor, två fristående villor och fem ställplatser för husbil/husvagn. Åhusgårdens gäster utgörs främst av större grupper av barn, ungdomar och pensionärer. De ger ofta plats för boende vid idrottstävlingar, konfirmationsläger, samlingar för intresseorganisationer och träffar för pensionärsföreningarna i närområdet. Under sommaren är gården ofta fullsatt, men även under lågsäsong är det aktiviteter under helger och veckodagar.
ÅhusGården drivs som en ideell förening och grundades av missionsföreningen EFS, som har nära samarbete med Svenska Kyrkan.
Uppgift
ÅhusGården har stora ytor runt byggnaderna, vilka ger utrymme för lek, aktivitet, möten och lugn. Medarbetarna på ÅhusGården ser att dessa ytor skulle kunna utvecklas och användas än mer. Närheten till naturen är ett välkommet inslag till glädje för både dem själva och gästerna. Medarbetarna ser också potential att använda tomten i köksverksamheten, vilket skulle ge bättre förutsättningar att interagera och bjuda in gästerna i matlagningen.
Det här uppdraget går ut på att ta fram förslag på hur ÅhusGården kan forma tomten för att skapa en tilltalande kombination av miljöer som ger plats för både människan och naturen. Miljöerna ska ge goda förutsättningar för växter och djur och samtidigt ge utrymme till olika typer av aktiviteter för Åhusgårdens gäster. Åhusgården vill kunna använda växter från tomten i sin matlagning och låta lägerverksamheten få interagera med köket genom naturen.
Hållbarhetsmål som projektet berör