Dikningsföretag i Svalövs kommun
Verksamhet
Svalövs kommun är belägen i nordvästra Skåne och är hem till drygt 14 000 invånare. Kommunen är i en expansiv fas och enheten Plan- och exploatering har en viktig roll för att säkerställa hållbar tillväxt på både lång och kort sikt. Svalövs kommun har många unika naturvärden som ska vårdas, värnas och visas nu och i framtiden. Enheten ansvarar bl.a. för översiktsplanering, detaljplanering, karta/GIS, infrastrukturfrågor, miljöstrategiska frågor samt mark- och exploateringsfrågor.
Bakgrund
Svalövs kommun präglas starkt av det skånska jordbrukslandskapet, här har det odlats länge i många generationer. Under 1800-talets befolkningsökning (och även senare, under 1900-talet) dikades här, liksom på många andra ställen i Sverige, mark för att möjliggöra odling på större ytor. I samband med detta skapades flertalet dikningsföretag, samfälligheter av flera fastigheter för att förbättra markavvattning och vattenavledning. Dikningsföretagen finns kvar än idag, men informationen om dem finns utspridd hos olika myndigheter och diverse arkiv. Detta gör det utmanande att få en överblick av dem, vilka fastigheter som ingår, huruvida de är aktiva och vilka regler som gäller för varje specifikt dikningsföretag. På Svalövs kommun funderar de anställda på Plan- och exploateringsenheten på hur de kan jobba effektivt för att öka kunskapsunderlaget om kommunens dikningsföretag, något som bland annat skulle underlätta deras arbete med vattenvård och naturbaserade lösningar.
Uppgift
I detta projekt får du hjälpa kommunen att skapa bättre överblick av dikningsföretagen. Arbetet består av två delar som antingen kan göras i samma examensarbete, eller så väljer du/ni en av delarna.
Dikningsföretagen i Svalövs kommun
Du/ni börjar med att kartlägga kommunens mark i relation till dikningsföretag med hjälp av länsstyrelsens kartmaterial, detta för att fastställa vilka dikningsföretag som kommunen är en del av. Sedan väljs ett eller ett par dikningsföretag i kommunen ut som fallstudie: Vad är det egentligen som gäller för respektive dikningsföretag, inklusive tillstånd, krav på utsläpp och dagvattenhantering, kostnadsfördelning, mm.? Utifrån lärdomarna och erfarenheterna från arbetet med fallen får du/ni även komma med allmänna rekommendationer om metodik för utredning av dikningsföretag.
Omvärldsanalys av kommuners arbete med dikningsföretag
I den andra delen undersöker du/ni hur andra svenska jordbrukskommuner arbetar med dikningsföretag. Finns där lärdomar som Svalöv kan dra nytta av? Går det att hitta exempel på kommuner som har kommit längre i arbetet och hittat välfungerande arbetssätt för att kartlägga och hantera dikningsföretag? Undersökningen av kommuner kan med fördel kombineras med intervjuer med ansvariga myndigheter och experter.
Hållbarhetsmål som projektet berör