Examensarbete

E-handelsreturer av kläder - Hur stor är miljöpåverkan?

Uppdragsgivare

Pampas drivs av Linnéa Khalil, och kom till som ett hobbyprojekt under pandemin. Linnéa använde långa och tråkiga dagar hemma för att lära sig något nytt, nämligen att sy. Det blev riktigt fint, faktiskt så fint att många ville börja köpa hennes alster. Därav kom idén att börja sälja skräddarsydda kläder som en huvudsyssla. Stora mönster, klara och färgstarka färger och festlighet kännetecknar kläderna som skapas på Pampas, men kunden har möjlighet att komma med idéer om hur de vill att kläderna ska se ut. Det går att både köpa och hyra kläder, beroende på behov, och kunder som vill vara lite extra miljövänliga kan köpa ”Pre-loved”, vilket är kläder som tidigare kunder har sålt tillbaka till Linnéa. Pampas ska även börja med ett nytt koncept ”Recouture”, där återvunna tyger används för att sy nya kläder. Till butiken och verkstaden på Nobelvägen 90 kan kunder (främst kunder i Malmö) komma för att prova och köpa kläder. Annars skickas merparten av kläderna till kund via bud.

Uppgift

Förutom allt kring Pampas jobbar Linnéa även med ett AI-projekt. Här samarbetar hon med teknikföretaget Neodev för att lära upp en AI i att kunna ta klädesmått utifrån en bild. När verktyget är klart är tanken att Linnéa ska kunna sälja tjänsten till andra företag i klädesindustrin, och att de då ska kunna sälja kläder som passar deras kunder bättre – och som därmed inte behöver skickas tillbaka. Felaktig storlek är annars en vanlig anledning till att kläder måste returneras, och bidrar därmed till modeindustrins transportrelaterade utsläpp. I detta projekt får du/ni undersöka vad kunskapsläget säger kring returers miljöpåverkan. Hur stora utsläpp står e-handelsreturer av kläder för i Sverige? Hur uppkommer utsläppen? Hur många av returerna som görs är storleksrelaterade, och skulle därmed kunna avhjälpas med Linnéas AI-tjänst? Vilka skulle de ekonomiska fördelarna kunna bli för företag som skaffade tekniken, och hur ser handlare på teknikens potential? Du kan utgå från rapporter och forskningsstudier som gjorts och intervjua relevanta personer inom branschen.

Slutgiltiga avgränsningar görs i samråd med handledare på skolan och uppdragsgivaren. Både student och uppdragsgivare ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.

Hållbarhetsmål som projektet bör

Uppdragsgivare Pampas
Förkunskaper Du läser kanske Service management, miljövetenskap, modevetenskap, eller till miljöstrateg.
Omfattning Examensarbete på kandidat- eller masternivå
Plats Malmö/distans
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141

Övrig information

Uppdragsgivaren kan erbjuda reseersättning för företagsbesök