Effektivisering och styrning av el och värme
Uppdragsgivare
ÅhusGården byggdes för att ge barn och ungdomar en plats att träffas på. Med havet och den fantastiska Kronoskogen runt knuten är ÅhusGården en perfekt plats för både aktivitet och rekreation i naturen. Gården upprättades i mitten av 1900-talet och har sedan successivt utvecklats med platser för logi, mat, konferens och aktivitet. Idag består gården av en huvudbyggnad (med reception samlingsrum, kontor, kök och matsal), tre logi-byggnader, fem små stugor, två fristående villor och fem ställplatser för husbil/husvagn. Åhusgårdens gäster utgörs främst av större grupper av barn, ungdomar och pensionärer. De ger ofta plats för boende vid idrottstävlingar, konfirmationsläger, samlingar för intresseorganisationer och träffar för pensionärsföreningarna i närområdet. Under sommaren är gården ofta fullsatt, men även under lågsäsong är det aktiviteter under helger och veckodagar.
ÅhusGården drivs som en ideell förening och grundades av missionsföreningen EFS, som har nära samarbete med Svenska Kyrkan.
Uppgift
Den första delen av huvudbyggnaden byggdes 1961 och övriga delar av gården har byggts till allteftersom fram till sista utbyggnaden av den ena villan 2015. Uppvärmningssystemen i byggnaderna varierar och värmen kommer från flera olika källor såsom luft-luft-värmepump, direktverkande el och geotermisk värme. För att kapa topparna under de allra kallaste dagarna har de även en oljepanna som de vill använda så lite som möjligt. Värmebehovet beror på hur mycket aktivitet det är på ÅhusGården. Under lågsäsong behöver oftast bara huvudbyggnaden vara uppvärmt under veckorna, medan logi-byggnaderna, helt eller delvis, bara behöver vara varma under helgerna när de har lägergäster. För att inte slösa energi stänger de manuellt av och sätter på värmen efter behov.
De försöker även vidta åtgärder för att minska energianvändningen från belysningen. De har delvis bytt ut armaturer till LED och har sedan länge rörelsedetektorer för att reglera belysningen på toaletterna i huvudbyggnanden. Men de vill göra mer för att skapa ett bättre energisystem, både för att minska energianvändningen och för att underlätta för personalen.
Det här projektet går ut på att se över ÅhusGårdens nuläge och förutsättningar när det kommer till energi samt att ge handfasta tips på hur de kan arbeta med energieffektivisering, belysningssystem och styrning av el och värme.
Hållbarhetsmål som projektet berör