Praktik/VFU, Uppdrag

En säsongsbaserad trädgårdsmeny

Verksamhet

Grobruket är en testbädd och mötesplats för framtidens hälsosamma matkonsumtion, men det är också en idé om en plats där vi samexisterar med vår omgivning, och inte tar mer än vad vi ger tillbaka. Grobruket startades av Niklas Hjelm och Niclas Lundius Mörck som träffades genom föreningen Hemmaodlat. Med tiden växte en önskan om att arbete med odling på heltid fram och de startade då företaget Alnarp Foodtech. De började bygga mötesplatsen Grohuset som senare blev Grobruket AB - ett trähus byggt i hållbarhetens tecken, ett stort växthus och lagom stor odlingsmark är basen för verksamheten.

På Grobruket händer mycket. Här utvecklas och förfinas tekniker för traditionell- hydroponisk- och akvaponsik odling. Här erbjuds möjlighet för konferens och utbildning där det serveras mat från köksträdgården. Grobruket är en plats för innovation inom bland annat hydroponisk odling och Niklas och Niclas är drivkraften bakom utvecklandet av odlingsprodukter för hobbymarknaden – ett exempel är odlingslådan Harvy för hydroponisk hemmaodling.

Uppgift

Grobruket fungerar som en mötesplats och det finns möjlighet att nyttja lokalen för olika event. Vid sådana tillfällen vill Grobruket bjuda på det som odlas i trädgården precis utanför dörrarna på Grobruket. De söker nu en student som brinner för matkreation och som vill ta fram förslag på en säsongsbetonad meny med utgångspunkt med det som odlas i köksträdgården. Kök finns tillgängligt på Grobruket för provlagning om så önskas.

 

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Grobruket AB
Förkunskaper Du läser gastronomiprogrammet eller en annan utbildning som kopplar till mat och odling
Omfattning VFU inom ramen för gastronomiprogrammet alternativt uppdrag för två studenter som lägger ner 10-20 timmar per person
Plats Alnarp
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141