Kursprojekt, Uppdrag

Energioptimering av tvättprocessen

Uppdragsgivare

Tvättservice i Helsingborg AB är ett tvätteri med kunder inom hotell & restaurang, industri & verkstad samt vård & omsorg. De erbjuder hygienisk och skonsam tvätt av allt från hotellakan till arbetskläder. Företagets största kundgrupp finns inom hotell & restaurang, där erbjuder de en helhetslösning för tvätt- och textilservice genom att inte bara tvätta utan också förse sina kunder med dukar, sängkläder, handdukar och dylikt av hög bomullshalt och kvalitet.  Eftersom hotell- och restaurangverksamheter är företagets huvudsakliga kunder, ligger tvätteriet högsäsong under sommaren.  Tvätteriet har två lokaler, en mindre i Helsingborg samt en stor i Åstorp, den senare behandlar merparten tvätt.

Tvättservice i Helsingborg AB är Svanen-märkt. Detta innebär att de har tvättprocesser som är mer energi- och vatteneffektiva än i konventionella tvätterier, samt att de använder Svanen-märkta tvättmedel som är helt fria från allergener och parfymer. Tvätteriet har nyligen uppgraderat nuvarande ISO-certifikat till ISO 9001, ISO 14001, ISO 26000 och ISO 45001 för att motsvara nuvarande samt framtida kravställningar. Genom en tydlig miljöprofil vill Tvättservice i Helsingborg AB att deras kunder inom hotell och restaurang ska kunna marknadsföra sig mot sina gäster som ett mer hållbart alternativ.

Uppgift

Tvättservice i Helsingborg AB har 100% grön el i sina tvättcykler. Torkcykeln drivs dock på ånga som framställs genom naturgas. På grund av oroligheter i omvärlden har priset på naturgas flerdubblats, något som givetvis drabbar tvätteriet, och i förlängningen kunderna, ekonomiskt. Dessutom är naturgas ett fossilt drivmedel som bidrar till tvätteriets växthusgasutsläpp. Frågan är om ångan skulle kunna användas mer effektivt i tvätteriet, så att behovet av naturgas kunde minskas. Skulle tvätteriet t.ex. kunna leda rören på annorlunda sätt, isolera, eller återanvända ångan? I detta projekt får du gnugga geniknölarna och klura ut vilka tekniska lösningar som skulle kunna hjälpa tvätteriet att bli energi-smartare.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Tvättservice i Helsingborg AB
Förkunskaper Du läser en teknisk utbildning
Omfattning Kursprojekt i Industriellt miljöarbete alternativt uppdrag för 1-3 studenter som lägger ner 10-20 h per person i projektet
Plats Helsingborg
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141