I Ängelholm finns en cirka 5 hektar stor nedlagd grustäkt som kommunen planerar att omvandla till ett naturreservat och rekreationsområde med fokus på naturpedagogik kring vilda pollinatörer. Arbetsnamnet för platsen är Barkåkra fjärilsbacke. Platsen används idag som stenlager, för förvaring av gatsten m.m. av kommunen och är stängd för allmänheten. Platsen har sandiga slänter på båda sidor som redan idag har höga naturvärden med pollinatörer, flera av dem är rödlistade. Dalgången däremellan ska utvecklas för att också gynna pollinatörer, andra ekologiska värden och inte minst rekreation.
Ett gestaltningsförslag ska ta hänsyn till de värden som redan finns på platsen och stärka dem. Samtidigt behöver nya värden utvecklas, särskilt biologiska, rekreativa och estetiska värden som saknas idag. Barkåkra fjärilsbacke ska bli ett utflyktsmål för både skolklasser och allmänheten. Idag leder en och samma väg in och ut från täkten. Slingrande stigar genom området skulle skapa en trevligare upplevelse för besökare. För att bättre stödja rekreation kan skyltar och bänkar placeras i området. När det gäller etablering av ny växtlighet på den plana ytan mellan slänterna behöver detta göras från grunden. Marken är idag ganska hårt packad efter många års förvaring av grus och gatsten, och kan behöva bearbetas innan växtlighet etableras. Målbilden för området är att skapa ett variationsrikt naturområde med ängsmark, buskage och eventuellt träd för att erbjuda flera biotoper.
Under våren planerar kommunekologen Maria att utarbeta ett förslag till skötselplan för Barkåkra fjärilsbacke. I detta projekt kommer du att arbeta nära Maria för att identifiera synergier och skapa en gemensam målbild för området. |
|