Hållbara förpackningar
Uppdragsgivare
På Arkitektens Vingård i Södra Mellby på Österlen producerar Jesper Friberg naturviner med ambitionen att föra den svenska vinindustrin i en hållbar riktning. Jesper har rest världen runt och samlat värdefulla erfarenheter från vingårdar i Nya Zeeland och välrenommerade vinproducenter i Europa. Han har också haft ett nära samarbete med pionjärer inom svensk vinproduktion.
För två år sedan krokade Jesper arm med Sven-Erik Borglund, som grundade vindruvsodlingarna på Arkitektens Vingård 2009. Sven-Erik delar Jespers passion för både druvorna och platsen. Sedan dess har Jesper producerat vin på anläggningen under varumärket J. Friberg, där han använder druvor både från gården och från andra odlingar i regionen.
Naturvinerna från J. Friberg kännetecknas av sin renhet, med enbart små mängder svavel som tillsats för att förhindra oxidation och tillväxt av oönskade mikroorganismer, samt för att säkerställa hållbarhet. Målet är att låta druvorna tala för sig själva och förmedla känslan av den plats där de växer.
Uppgift
J. Fribergs viner säljs idag i klassiska glasflaskor. Att förpacka vin i glas är en välbeprövad och säker metod som bidrar till vinets hållbarhet. Dessutom är det en enkel och relativt kostnadseffektiv teknik för små vinproducenter att hantera. Företaget är medvetet om att transport av vin i glasflaskor medför högre bränsleåtgång och därmed större växthusgasutsläpp jämfört med lättare förpackningar. Därför är de nyfikna på vilka alternativ som finns.
Företaget söker nu hjälp för att genomföra en snabb genomlysning av marknaden för att identifiera miljövänligare alternativ till deras nuvarande glasflaskor, som samtidigt är ekonomiskt och praktiskt genomförbara för en småskalig vinproducent. I detta projekt kommer du att undersöka miljöpåverkan från olika material, olika tekniska lösningar för buteljering av vin samt ekonomiska aspekter kring inköp och drift av de olika förpackningsteknikerna.
Hållbarhetsmål som projektet berör