Uppdrag

Hur förlänger vi livet på maten?

Uppdragsgivare

Foodtel AB är ett företag baserat i Helsingborg, Sverige, som specialiserar sig på att minska matsvinn i kylkedjan mellan livsmedelsproducenter och retail/foodservice. Foodtel erbjuder en intelligent plattform som hjälper företag att minska matsvinn, spara pengar och undvika negativ klimatpåverkan. Plattformen möjliggör realtidsanalys av livsmedelssäkerhet och hållbarhet, vilket hjälper varuägare, transportörer och mottagare att fatta hållbara beslut.

För att livsmedel ska kunna säljas, hanteras och ätas som avsett är en jämn kylkedja vid leveranser och förvaring nödvändig. Om kylkedjan bryts förkortas den tid som livsmedlet kan säljas eller serveras. Men maten behöver inte slängas direkt – om den tas tillvara och tillagas snabbt kan den fortfarande bli en fullvärdig måltid, även om producentens vinst minskar något.

Foodtels lösning täcker hela kedjan: från att verifiera om eventuella avvikelser orsakat skada på maten eller om den kan säljas som avsett, till att räkna ut ett nytt pris baserat på skadan och hitta nya köpare som är villiga att ta emot livsmedlet till det reducerade priset. Företaget arbetar nära sina kunder för att utbilda dem i bästa praxis och tillsammans skapa en mer hållbar livsmedelskedja.

Uppgift

Säkra transporter är ett viktigt steg för att få maten att hålla länge. Livsmedelshantering i köket är i nästa steg avgörande för att minska matsvinnet. Stora mängder kött, grönsaker och andra råvaror kan gå förlorade om de inte används eller lagras korrekt, vilket kräver innovativa lösningar.

Det här går ut på att utveckla kreativa lösningar för tillagning och hantering av råvaror, som kött och grönsaker, för att bevara deras näringsvärde och kvalitet. Du kommer även att få identifiera metoder för förvaring och tillagning som förlänger råvarornas hållbarhet, vilket minskar matsvinn och bidrar till ett mer hållbart livsmedelssystem.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Foodtel
Förkunskaper Passar dig som läser en universitetsutbildning och har kompetens om hållbar mathantering.
Omfattning Uppdrag, ett kortare projekt för 1-2 studenter som lägger 10-20 timmar per person i projektet. Timmarna fördelas över ca en månads tid.
Plats Helsingborg
Kontaktperson

Helena Ensegård
helena@sustainalink.se
0706-353925

Övrig information

Uppdragsgivaren erbjuder reseersättning vid företagsbesök