Uppdrag

Hur kan Smygehus Havsbad dra ner på energianvändningen?

Uppdragsgivare

Smygehus Havsbad slog upp portarna för första gången 1920. De kan titulera sig som Sveriges sydligaste hotell och ligger vackert beläget precis vid havet. Hotellet är särskilt välbesökt under somrarna; då görs konferensrummen om till extra hotellrum för att kunna rymma ännu fler gäster. Förutom huvudbyggnaden erbjuder hotellet även rum i fristående hus, dit vallfärdar återkommande gäster år efter år. På hotellet finns även spa med inomhuspool och relaxavdelning, två utomhuspooler och ett gym som både gäster och personal kan använda. Hotellets kök serverar både frukost och middag som kan avnjutas till strålande havsutsikt.

Uppgift

Smygehus Havsbad är ett stort hotell, vilket förståeligt nog också medför en hög energianvändning. Energianvändningen för hela anläggningen ligger på ca 850 000 kwh per år, vilket motsvarar vad ca 40 villor gör av med. Hotellet värms upp via luftvärmepumpar och vid behov även av direktverkande el. Sedan två nya luftvärmepumpar installerades har hotellet inte behövt använda sig så mycket av elementen med direktverkande el, men de slås på under kallare perioder.  Elanvändningen till upplysning hålls nere genom rörelsesensorer; dessa har ersatt ljusknapparna i samband med renovering av vaktmästeri och omklädningsrum. Trots dessa åtgärder har hotellets kostnader för el och uppvärmning ökat betydligt den sista tiden på grund av det oroliga omvärldsläget. I december var kostnaderna nästan det fyrdubbla jämfört med normala nivåer. Ifall hotellet kunde dra ner på energianvändningen skulle detta, förutom att göra stor miljönytta, även märkas betydligt i plånboken. Frågan är bara hur detta ska göras bäst?

I detta projekt får du undersöka vilka åtgärder som Smygehus Havsbad skulle kunna vidta för att dra ner elanvändningen och elkostnaderna. Du börjar med ett platsbesök och möte med hotellet. Förslag på aspekter att undersöka är uppvärmning av poolen, hotellets olika maskiner och apparater och hur de används, samt om uppvärmning eller belysning i hotellbyggnaderna skulle kunna förbättras ytterligare. Finns där tekniska eller beteendemässiga lösningar som skulle kunna minska energianvändningen på hotellet?

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Smygehus Havsbad
Förkunskaper Du läser kanske miljövetenskap, ekosystemteknik eller teknisk utbildning med inriktning mot energi
Omfattning Kortare uppdrag för 2-3 studenter som lägger ner 10-20 h per person
Plats Smygehus
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141