Examensarbete, Praktik/VFU

Hur kan Storkriket främja demokrati?

Uppdragsgivare

Lunds kommun är på många sätt ledande i hållbarhetsarbetet. Lund utsågs år 2022 av WWF till årets globala klimatstad, blev utsedd till Sveriges miljöbästa kommun 2023 av tidskriften/tidningen Aktuell Hållbarhet och har även blivit utsedd av EU att bli en av deras första klimatneutrala städer. Med det sagt har Lunds kommun stora ambitioner att utveckla Lund till en hållbar stad – både internt i den kommunala organisationen och som geografisk plats där man samverkar med både invånare och näringsliv.

Bakgrund

Unescos biosfärsområden är globala modellområden för hållbar utveckling, där bevarande, forskning och lokal utveckling går hand i hand. Hösten 2020 utsåg den svenska programkommittén för Unesco Storkriket, som innefattar Lund, Sjöbo och delar av Eslöv, till ett kandidatområde för att bli utnämnt till Sveriges åttonde Biosfärområde. Storkriket har både unika våtmarker och ett rikt fågelliv, vilket gör det till ett område med stor biologisk mångfald. Ansökan om att göra Storkriket till ett UNESCO-biosfärområde syftar till att skydda dessa värdefulla ekosystem och främja hållbar utveckling, såväl ekologisk som ekonomisk och social, i regionen.

Biosfärkontoret på Lunds kommun är den verksamhet som har upprättats under kandidaturen och som samordnar arbetet med Storkriket.  Arbetet styrs av en styrgrupp bestående av politiker från de tre kommunerna Lund, Sjöbo och Eslöv.

Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur skapades 1945 för att svara på nationernas fasta övertygelse, efter två världskrig, att politiska och ekonomiska överenskommelser inte räcker för att bygga en varaktig fred. Organisationens arbete med fred, hållbarhet och demokrati kan sammanfattas med detta citat:

“Since wars begin in the minds of men and women, it is in the minds of men and women that peace must be built. UNESCO uses education, science, culture, communication and information to foster mutual understanding and respect for our planet. We work to strengthen the intellectual and moral solidarity of humankind and bring out the best in our shared humanity”.

Unescos:s arbete är på många sätt extra aktuellt i dagens värld, där antalet demokratier är tillbaka på 1985 års nivå, enligt den senaste rapporten från V-Dem institutet vid Göteborgs universitet. Idag är världen uppdelad i nästan lika stora delar autokratier (88 st) som demokratier (91st). Hela 71 procent av världens befolkning lever i autokratier – en ökning med 48 procent under de senaste tio åren. Vi befinner oss i en orolig omvärld vilket gör att fokus för många, också i Sverige, hamnar närmre sig själv. Årets Ungdomsbarometer visar på att det politiska engagemanget minskar: andelen unga som är intresserade av politik har fallit från 50 procent år 2018 till 38 procent förra året. Undersökningen visar även att var femte kille inte tror att ”demokrati är det bästa styrelseskicket i alla lägen”.

Uppgift

Med Unesco:s värdegrund som bas så har biosfärområden en viktig roll på lokal nivå i att bidra till demokrati, varaktig fred och hållbarhet.  I denna praktik får du som student delta i ett spännande utvecklings- och utredningsarbete. Tillsammans med medarbetarna på biosfärkontoret undersöker du hur Storkriket på bästa sätt kan bidra till både människors förståelse för demokratin och hur vi på bästa sätt kan främja den.  Du kommer att utveckla ditt kontaktnät, delta på många möten och få prova på att utföra enskilt arbete i samverkan med biosfärkontoret. Din praktik varar med fördel en halv eller en hel termin. Studentuppdraget kan eventuellt också utföras som ett masterprojekt.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Lunds kommun
Förkunskaper Statsvetenskap, Europastudier, Freds- och konfliktsvetenskap, eller relevant utbildning inom samhällsutveckling och hållbarhet
Omfattning Praktik eller examensarbete
Plats Lund
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141

Övrig information

Aktuellt från våren 2025