Examensarbete

Hur kan vi arbeta med källsortering vid stora idrottsevenemang?

Uppdragsgivare

Eskilsminne IF är en idrottsförening baserad i Helsingborg, med en lång tradition inom fotboll. Föreningen har ca 1500 medlemmar och är känd för sitt engagemang i både bredd- och elitidrott samt för att skapa en inkluderande och positiv miljö för alla åldersgrupper och nivåer. Med sina hemmaarenor på Harlyckans IP och Västergårds IP samt stark lokal förankring, arbetar föreningen för att erbjuda sina medlemmar en hållbar och utvecklande idrottsverksamhet.

Eskilscupen är en årlig ungdomsturnering i fotboll som arrangeras av Eskilsminne IF. Turneringen är Sveriges näst största fotbollsturnering och samlar ca 18 000 spelare fördelade på drygt 1000 lag främst från hela Sverige och Norden men även från övriga Europa och världen. Eskilscupen fokuserar på att ge unga spelare en möjlighet att utvecklas, samtidigt som den skapar en rolig och inkluderande tävlingsmiljö.

Uppgift

Under Eskilscupen samlas ett stort antal deltagare och deras familjer i Helsingborg för att spela och titta på fotboll. Precis som vid andra större cuper och turneringar genereras det betydande mängder avfall på idrottsplatserna i samband med Eskilscupen. I dagsläget finns det kärl för restavfall utplacerade, men ingen sortering av avfallet görs.

Syftet med detta projekt är att analysera den nuvarande avfallshanteringen och föreslå åtgärder för att säkerställa att avfallet som uppstår på idrottsplatserna under Eskilscupen sorteras på ett så effektivt och korrekt sätt som möjligt. Några centrala frågeställningar som kan ingå i projektet är: Vilka avfallsfraktioner bör sorteras och var ska återvinningskärl och kärl för restavfall placeras för att vara mest effektiva? Hur ska panten hanteras? Hur kan Eskilscupen arbeta med information, beteendeförändringar och nudging för att uppmuntra så många som möjligt att sortera sitt avfall korrekt?

En stor del av det avfall som uppkommer på idrottsplatserna kommer från mat och dryck som säljs i kiosker runt om på områdena. Finns det möjligheter att minska något av detta avfall genom ett smartare utbud i kioskerna, alternativa förpackningar eller minskning av engångsartiklar?

I projektet kommer Harlyckans IP att användas som fallstudie. De erfarenheter och lärdomar som dras härifrån kommer sedan att kunna tillämpas på övriga idrottsplatser. Eftersom majoriteten av besökarna är svenska lag, och många redan har vana vid att sortera avfall, finns det goda förutsättningar för att få till en effektiv och hållbar lösning.

Slutliga avgränsningar görs i samråd med uppdragsgivaren och handledaren på skolan. Både student och uppdragsgivare ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Eskilsminne IF
Förkunskaper Vi söker dig som läser Miljövetenskap, Miljöstrateg, Service Management eller annan för projektet relevant utbildning
Omfattning Kandidatarbete, 10 veckor
Plats Helsingborg
Kontaktperson

Malin Planander
malin@sustainalink.se
0732-75 04 29

Övrig information

Reseersättning diskuteras med uppdragsgivaren.