Hur sätter vi mål för biologisk mångfald?
Företag
Kiviks Musteri AB är ett familjeägt dryckesföretag på Österlen som förädlar frukt, grönsaker och bär till bland annat äppelmust, juice, cider, puré och soppor. Verksamheten har en lång historia med fem generationers samlade kunskap i ryggen om hur frukt och bär bäst hanteras för att bevara det nyttiga och den nyskördade smaken. Musteriets anor stäcker sig tillbaka till 1888 då de fösta äppelträden planerades av Henrik Åkersson på den plats som skulle komma att bli Kiviks Musteri. Idag är Kiviks Musteri ett välkänt livsmedelsföretag och ett populärt besöksmål. Läs mer på Kiviks Musteris hemsida.
Kiviks Musteri strävar efter att deras verksamhet ska påverka miljön så lite som möjligt, i allt från råvaruhantering till färdig förpackning. Företaget innehar en rad certifieringar, exempelvis Fairtrade, KRAV och ISO 14001 vilka innebär att miljöarbetet genomsyrar den dagliga verksamheten och det sker en ständig strävan av att förbättras.
Uppgift
Kiviks musteris hjärta ligger i äppelodlingarna runtom i Skåne, där frukterna som används i många av företagets muster, cider och juicer växer. Ser man till företagets hela produktutbud så krävs det många fler råvaror än äpplen, varav många inte kan odlas i Sverige. För att uppfylla behovet av råvaror anlitar Kiviks musteri leverantörer från hela världen som fraktar färska frukter eller ingredienser till produktionsanläggningen i Kivik.
Kiviks musteri lägger stort fokus på hållbarhet oavsett om det handlar om sitt dagliga arbete i odling och produktion, i sina produkter eller i kraven de ställer på sina leverantörer. Under hösten 2024 gjorde Kiviks musteri en riskanalys av sina leverantörer utifrån vattenanvändning och biologisk mångfald. Riskanalysen utgick ifrån WWF:s verktyg Biodiversity Risk Filter och Water Risk filter. Initiativet Science Based Targets har också släppt riktlinjer för företags arbete med biologisk mångfald under namnet Science Based Targets for Nature (SBTN) – Något som Kiviks musteri också är nyfikna på.
Under din praktik kommer du att få djupdyka i hur företag kan arbeta med att minska verksamhetens negativa effekter på biologisk mångfald i leverantörsledet. Din huvudsakliga uppgift under praktiken är att identifiera och kartlägga verksamhetens påverkan på och beroende av biologisk mångfald. Du kommer att kunna använda den tidigare riskanalysen som gjort enligt WWF och applicera den på Science Based Target for Natures riktlinjer.
Målet är att du, med hjälp av kartläggningen och WWF:s och Science Based Target for Nature:s metodiker, ska undersöka hur Kiviks musteri på ett effektivt sätt kan bygga upp en struktur för att ta ansvar för biologisk mångfald vid inköp av råvaror. Vilka data behöver de för att kunna identifiera följa råvarornas påverkan? Hur kan de förbättra insamlingen av primärdata från leverantörskedjan? Hur kan de mäta och sätta interna mål för biodiversitet?
Hållbarhetsmål som projektet berör