Vad gör vi med marken när kraftverket rivs?
Uppdragsgivare
Klippans kommun är en inlandskommun i nordvästra Skåne med cirka 17 000 invånare. Söderåsens nationalpark och Skäralid är den största besöksattraktionen med cirka tre hundra tusen besökare årligen och natur är något som ger kommunen en stark profil. Klippans kommun och särskilt Klippans tätort befinner sig i ett expansivt skede med relativt hård utbyggnadstakt och stor efterfrågan på mark i tätorten. För att möta denna efterfråga har arbetet med att färdigställa en lång rad detaljplaner tagit fart.
Bakgrund
Genom Klippans kommun rinner Rönne å. I den sträcka av Rönne å som rinner strax söder om Klippans tätort finns det tre vattenkraftverk som kommunen köpte år 2018, med syfte att riva dessa och öppna upp ån. Vattenkraftverken är det enda hindret i Rönne å för fiskars lek och vandring och att riva dessa kommer att ha en stor, positiv effekt på livet i och runtom vattendraget.
När vattenkraftverken rivs så kommer stora ytor, som nu ligger under vatten, att tillgängliggöras i och med att kraftverksdammarna dräneras. Kommunen funderar nu på vad man kan göra av dessa ytor samt andra delar av området mellan Rönne å och Klippans tätort.
Uppgift
Klippans kommun planerar att forma ett semi-urbant naturområde i en del av ytan längs Rönne å. Förhoppningen är att skapa ett område som lockar många fler än de som vanligtvis letar sig ut i naturen - barn och gamla, lokalbor och människor från närliggande större städer - med hög gestaltning och samtidigt en stor grönytefaktor och hög biologisk mångfald. Området kan vara kombination av gångvägar, konst, kultur, lek, lärande och rekreation. I området kommer det att finnas både grönska och närhet till vatten. Er utmaning är att komma på hur kan man utforma det här området för att uppnå de värden och den funktion som Klippans kommun önskar.
Hållbarhetsmål som projektet berör