Hur skapar vi gemenskap runt energi?
Uppdragsgivare
C4 Energi är Kristianstads lokala energibolag som förser Kristianstadborna med el, värme och bredband. Koncernen, bestående av C4 Energi, C4 Elnät och Kristianstad Biogas, ägs av Kristianstads kommun och är en drivande aktör i kommunens utveckling. De driver projekt och engagerar sig i många sociala och ekologiska hållbarhetsprojekt samtidigt som de arbetar för att skapa en trygg och hållbar energiförsörjning i nordvästra Skåne.
Uppgift
Fjärrvärmen är ryggraden i det skånska energisystemet när det kommer till uppvärmning, men energibehovet och försörjningen består av fler delar än så. Med den effektbrist på elnätet som vi ser i södra Sverige börjas det på flera håll bildas energigemenskaper för att bygga robusta och flexibla system där små- och storskalig produktion, distribution och konsumtion av el, värme och kyla kan samverka i systemet.
Stadsdelen Krokslätts Fabriker söder om Göteborg är ett exempel på en energigemenskap där byggnaderna delar på värme och kyla från lokal geotermisk värme, solel och fjärrvärme. Området består av både bostadshus och verksamheter, så energibehovet fördelas jämnare över dygnet och med ett aktivt arbete för att optimera användningen av värmepumpar i fastigheterna kan effekttoppar kapas. En annan, nyare energigemenskap är den nybyggda stadsdelen Tamarinden i Örebro där lokala distributionsnät för el och värme ska avlasta stadsnäten, i kombination med energieffektiva lösningar samt lokal produktion, lagring och delning av energi.
Energisystemet i Kristianstad blir mer och mer ansträngt. Fjärrvärmen drivs med flis (vilket är en relativt dyr värmekälla) och precis som på många andra platser har man problem med effekttoppar. Med detta som bakgrund finns därför en önskan från C4 Energi att undersöka förutsättningarna för att skapa energigemenskaper och jobba mot att skapa positiva energidistrikt (PED) inom Kristianstad kommun.
Syftet med projektet är att, inom ett geografiskt avgränsat område, kartlägga befintliga (relevanta) aktörer och analysera de lokala förutsättningarna för energiförsörjning och beredskap. Vilka energilösningar finns redan inbyggda i området för studien? Kan man samköra värme och kyla samt anpassa elförbrukningen att i så stor utsträckning använda förnybar, ”billig” el? Vilka synergier kan man dra nytta av? Hur kan lokala aktörer i Kristianstad samverka för att minska klimatpåverkan och bidra till ett stabilt energisystem? Kan man dra lärdomar från andra energigemenskaper som kan appliceras på Kristianstad?
Ett exempelområde som kan undersökas är Näsby, som just nu genomgår ett stort stadsdelsutvecklingsprojekt, men frågan kan även appliceras på flera platser i staden. Genom att kartlägga befintliga aktörer, nuvarande lösningar och infrastruktur i det avgränsade området kan såväl potentialen som luckor i systemet identifieras. Målet med att skapa energigemenskaper är vanligtvis att öka andelen förnybar energi, skapa bättre ekonomiska förutsättningar och minska sårbarheten i systemet.
Slutgiltiga avgränsningar gör du samråd med C4 Energi och din handledare på skolan.
Hållbarhetsmål som projektet berör