Uppdrag

Inspirerande matkoncept med hållbarhet i fokus

 

Uppdragsgivare

Krögaren, inspiratören och matkreatören Anita Zieme driver bolaget Anitaz på Börringekloster. På den anrika gården Börringekloster i Svedala kommun driver hon, tillsammans med maken Stefan, restaurang med tillhörande butik sedan 8 år tillbaka. Med grund i det skånska köket och internationella influenser erbjuder företaget lunch och fika med stor del ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Under våren 2024 förvärvade företaget även den gamla gästgivaregården i Anderslöv, knappt en mil från ursprungsrestaurangen. Liksom Börringekloster så har gästgivaregården en anrik historia. Nuvarande byggad stod klar år 1812, med delar som byggts till sedan dess, men traditionen med gästgiveri i Anderslöv sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Genom restaurangen Anita på Gästis i Anderslöv vill de värna om den skånska matkulturen och gästgivartraditionen.

Uppgift

Anita på Gästis i Anderslöv har under våren haft en meny med temat ogräs. Menyn fick olika respons från gästerna, som uttryckte både nyfikenhet och en viss aversion mot att äta just ogräs. Att laga mat på ogräs är ett typiskt exempel på hur man kan ta vara på naturen och få tillgång till näringsrika och lokalproducerade ingredienser även under en tid på året då mer konventionella grönsaker, såsom sallad, från Skåne är svårt att få tag på. Temamenyn var ett bra sätt att sprida kunskap och inspiration till hur man kan laga mat på ett mer hållbart sätt. Både på Börringekloster och på Gästgivaregården i Anderslöv vill Anita fortsätta att skapa temamenyer och sprida kunskap om hållbar mat.

Det här uppdraget går ut på att utveckla fler hållbara matkoncept och temamenyer som sprider kunskap, nyfikenhet och inspiration för hållbar mat. I det här projektet är det högt i tak. Här får du möjlighet att använda dina kunskaper, vara kreativ och själv komma på idéer som kombinerar matglädje, hållbarhetskunskap och njutning.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Anita på Börringekloster
Förkunskaper Du läser en universitets-/högskoleutbildning och har ett starkt intresse för hållbarhet och mat.
Omfattning Uppdrag, ett kortare projekt för 1-2 studenter som lägger 10-20 timmar per person i projektet. Timmarna fördelas över ca en månads tid.
Plats Svedala
Kontaktperson

Helena Ensegård
helena@sustainalink.se
0706-353925