Klimatvinsterna med återvunna massor
Uppdragsgivare
NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållning) är ett kommunalt bolag som hanterar avfall och återvinning i nordvästra Skåne. Deras fokus ligger på hållbar utveckling genom att minska avfallsmängder, öka återvinning och utveckla lösningar inom cirkulär ekonomi. De arbetar också med att omvandla avfall till resurser, som biokol och biogas, och samarbetar med kommuner, företag och forskare för att främja hållbarhet och innovation. Nyligen har en stor satsning gjorts på biokol och både ett välbesökt kompetenscentrum om biokol och en produktionsanläggning har byggts i Helsingborg. Under de kommande åren kommer denna satsning fortsätta men stort fokus kommer även läggas på produktifiera massor som kommer in till bolaget.
Uppgift
NSR söker en engagerad student som vill utforska klimatvinsterna med deras nya satsning på att produktifiera återvunna massor. NSR arbetar med att rena och behandla förorenade jord-, grus- och stenmassor för att skapa nya, användbara produkter som kan ersätta jungfruliga material i bygg- och anläggningsprojekt. Historiskt har massor i till stor del deponerats men nu finns en ökad efterfrågan på återvunna massor i samhället och NSR bygger redan nästa år en behandlingslinje och inom kort kommer också en våtsiktsanläggning byggas som ytterligare kan separera och rena massorna som bolaget tar emot. Målet är att 80 % av massorna som NSR hanterar ska återanvändas som nya produkter 2030.
I detta exjobb får du möjlighet att analysera den totala koldioxidbesparingen som uppnås genom att återanvända massor istället för att använda nya material vid olika typer av anläggnings- och entreprenadarbeten. Du kommer att fördjupa dig i livscykelperspektivet och prata med experter inom avfallshantering och bygg- och anläggningsindustrin för att göra en heltäckande analys av klimatpåverkan. Massorna som kommer vara i fokus för projektet bestäms i dialog med NSR kontaktperson, så du får chansen att påverka inriktningen utifrån intresse och relevans.
Slutliga avgränsningar görs i dialog med kontaktperson på NSR och handledare på universitet. Både student och företag ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.
Hållbarhetsmål som projektet berör