Kostnadseffektiviteten i kommuners klimatarbete
Intresserad av den lokala klimatomställningen och kommuners del i detta? Då är detta examensarbetet för dig!
Uppdragsgivare
Klimatkommunerna är en förening för kommuner och regioner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete. Medlemmarnas klimatarbete ligger i framkant i Sverige och världen, med tuffa klimat- och energimål och ambitiösa åtgärder.
Klimatkommunernas övergripande syfte är att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige genom erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och spridning av goda exempel. Vi är en pådrivande aktör för det nationella klimatarbetet genom att lyfta fram vilka möjligheter, hinder och drivkrafter som har betydelse för arbetets resultat. Föreningen har sedan starten 2003 vuxit till att gemensamt representera över 5 miljoner invånare.
Uppgift
Kommuner spelar en nyckelroll i Sveriges klimatomställning genom att initiera och genomföra åtgärder som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser. Men vilka klimatåtgärder är egentligen mest kostnadseffektiva? Vilka insatser ger störst klimatnytta i förhållande till investeringar, och hur ser de långsiktiga ekonomiska och samhällsekonomiska vinsterna ut? Att få en tydligare bild av dessa frågor kan hjälpa kommunerna att prioritera och skala upp effektiva åtgärder.
Klimatkommunerna söker en engagerad student som kan räkna på effekterna av kommuners klimatarbete. De vill undersöka vilka klimatåtgärder som ger störst klimatnytta och ekonomisk besparing, och samtidigt bidra till en ökad förståelse av kommunernas roll i klimatomställningen.
Syftet med examensarbetet är att analysera och jämföra effekten av olika klimatåtgärder som genomförs av kommuner. Målet är att ta fram en generell bild av vilka åtgärder som ger störst utsläppsminskning och ekonomisk besparing i förhållande till kostnad, samt att identifiera indikatorer som är relevanta för att mäta och utvärdera åtgärder.
I projektet kommer du/ni att analysera data från Klimatkommunernas medlemskommuner för att kvantifiera klimatnytta och ekonomiska besparingar för olika typer av åtgärder. Fokus kan ligga på områden som transporter, parkeringar, cykelbanor, byggnation, måltider och påverkansarbete riktat mot invånare. Exempelvis skulle en delanalys kunna vara att undersöka investeringar i cykelvägar, där parametrar som minskade CO2-utsläpp, samhällsekonomiska vinster (exempelvis förbättrad hälsa) och ekonomiska besparingar (exempelvis minskad driftkostnad) beräknas. Under arbetet kommer ni identifiera och välja ut de indikatorer som är mest relevanta för att mäta effekterna av klimatåtgärder och på så sätt avgränsa analysen. Om intresse finns kan även åtgärder kopplade till kolsänkor ingå i analysen.
Du/ni kommer att ha tillgång till data från Klimatkommunernas medlemskommuner och kan även få stöd i att kontakta relevanta kommuner för fördjupad information. Klimatkommunernas kansli kommer att stötta i projektet genom att bistå med vägledning, underlag och hjälp med kommunikation.
Slutliga avgränsningar görs i dialog med kontaktperson på Klimatkommunerna och handledare på universitet. Både student och uppdragsgivare ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.
Hållbarhetsmål som projektet berör