Kravställning för ökad användning av återvunnet material i byggprocesser
Uppdragsgivare
Sysav är ett avfallsbolag i framkant som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Över 98 % av allt avfall som når Sysav återvinns idag. Sysav är också en viktig hållbarhetsaktör som verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Bolaget driver kommunikativa kampanjer med fokus på allt från att sortera rätt till att konsumera mindre, anordnar studiebesök för skolor och besökare från världen över, förfinar och utvecklar nya tekniker - nu senast en textilsorteringsanläggning som är den första i sitt slag i världen – med mycket mera. Visionen är att skapa världens mest hållbara region för denna och kommande generationer tillsammans med sina kunder, samarbetspartners och invånarna i de 14 ägarkommunerna i sydvästra Skåne.
Projekt
Ett vanligt problem idag är att kravställningar vid upphandling ofta begränsar användningen av återvunna material. Trots att många aktörer vill minska klimatavtrycket och arbeta mer cirkulärt, händer det ändå att det ställs krav vid upphandlingar som försvårar möjligheterna. Det kan handla om tekniska specifikationer, regler eller ansvarsfördelning som missgynnar återvinning och istället driver användningen av jungfruliga material.
Sysav producerar själv slaggrus, vilket enkelt beskrivet är bottenaskan som uppstår vid förbränning av avfall för energiåtervinning. Slaggruset har historiskt deponerats men nu på senare tid har det börjat ses som en resurs och kan till exempel användas som fyllnadsmaterial i anläggningsarbeten. Just slaggrus är ett sådant material som drabbas av av att krav ställda redan i upphandlingar begränsar möjligheten att använda materialet i olika projekt.
I det här examensarbetet kommer fokus ligga på att undersöka hur man kan kravställa vid upphandling för att öppna upp för cirkulära anläggningsmaterial i bygg- och anläggningsprocesser, med ett fokus på slaggrus. Vilka är hindren idag, vilka krav begränsar vid upphandling, varför ställs de som de gör idag och hur kan dessa formuleras annorlunda för att öppna för mer återvunnet material? I projektet kommer man tala med experter, ta kontakter med både beställare, entreprenörer och ev. konsulter som är/har varit involverade i relevanta entreprenadprojekt för att reda ut hur man ser på ansvarsfrågan. Förhoppningen är att arbetet kommer kunna ta fram rekommendationer till beställaren och ev andra i kedjan för att öppna för mer återvunnet material. Sysav kan bistå med både egen expertkunskap om slaggruset samt entreprenadarbeten, kontakter på RISE och VIT m.fl. som också är intresserade och kunniga inom ämnet.
Slutliga avgränsningar görs i dialog med Sysav och handledare på universitet. Både student och företag ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.
Hållbarhetsmål som projektet berör