Examensarbete

Lokalproducerad eller ekologisk mat?

Företag

Hotell Mossbylund har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, då det ursprungligen var en bondgård vid Mossbystrand. Under slutet av 1980-talet omvandlades gården till ett lägenhetshotell och senare till ett hotell med konferensmöjligheter. Idag är Mossbylund ett fyrstjärnigt hotell som kombinerar sin historiska charm med moderna bekvämligheter, inklusive ett spa och konferenssalar.

Hotellet är också en förebild inom hållbarhet, med Svanenmärkning sedan 2016. Tillsammans med sin systerverksamhet, Bongska huset i Abbekås, arbetar de aktivt med att minska sin miljöpåverkan genom att använda lokala råvaror, minska matsvinn och engagera både gäster och personal i hållbara val. Dessutom strävar de efter att skapa en helhetssyn på hållbarhet som även inkluderar socialt ansvar, genom sociala insatser i lokalsamhället.

Uppgift

Hotell Mossbylund är ett Svanenmärkt hotell. De lägger stor vikt vid att erbjuda ekologiska livsmedel i restaurangen, något som resonerar väl med Svanens krav. De strävar även efter att använda råvaror från bygden vilket ligger hotellets ägare och medarbetare nära till hjärtat. Med hela Söderslätt som granne så är maten från myllan nära och något som de vill främja och visa upp för sina gäster. I vissa fall är de närodlade råvarorna även odlade utifrån ekologiska metoder, men då gårdarna inte har förutsättningar att betala för en certifiering så kan dessa råvaror ändå inte klassas som ekologiska in enlighet med Svanens krav.

Mossbylund vill veta mer om hur de kan förhålla sig till frågan om lokalproducerat eller ekologiskt. Ur ett miljöperspektiv finns det fördelar med både lokalt producerad mat och ekologiska råvaror. Men hur kan hotell och restauranger prioritera mellan dessa typer av produktion? Vad finns det för strategiska och kommunikativa incitament att handla icke-certifierade livsmedel som ändå har producerats mer hållbart? Hur värderas de båda produktionsmetoderna ur ett konsumentperspektiv? Varför premierar Svanen ekologiskt certifierade produkter och kan det finnas andra sätt att styrka att man köper lokalt, ekologiskt odlade råvaror utan en certifiering?

Frågan om hur man ska välja mellan lokalt producerad mat och ekologiskt är ett område som är ständigt omdebatterat och något som behöver undersökas vidare. Det här projektet går ut på att fördjupa sig i frågan ur ett strategiskt och kommunikativt perspektiv.

Slutliga avgränsningar görs i samråd med kontaktpersonen på företaget och din handledare på skolan.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Hotell Mossbylund
Förkunskaper Vi söker dig som läser tjänstevetenskaper, ekonomi, gastronomi eller annan relevant utbildning.
Omfattning Examensarbete på kandidat- eller masternivå, 15 eller 30 hp.
Plats Mossby, Skurups kommun
Kontaktperson

Helena Ensegård
helena@sustainalink.se
0706-353925

Övrig information

Uppdragsgivaren erbjuder ersättning för kollektivtrafik inom Skåne inom ramen för projektet.