Examensarbete

Naturbaserade lösningar för att minska vattenansamlingar och gynna biologisk mångfald

Vill du hitta lösningar för att minska vattenansamlingar och kombinera dessa med insatser för att öka den biologiska mångfalden? Kolla då in det här projektet!

Uppdragsgivare

Mölle Golfklubb är en väldigt vacker golfbana och ligger på Kullahalvön i Höganäs kommun. Banan är belägen i Kullabergs naturreservat, vilket är känt för sin dramatiska kustlinje, klippformationer och fantastiska utsikt över Öresund.

Golfklubben har en anrik 18-hålsbana som grundades redan 1943 och en kuperade terrängen och den gröna, lummiga omgivningen ger spelarna en utmanande och vacker golfupplevelse. Dessutom har banan en storslagen vy mot havet från många av hålen.

Kullagårdens Wärdshus, som ligger i anslutning till golfbanan, erbjuder personliga hotellrum med individuell inredning och utsikt över skogen och golfbanan. Restaurangen har en gemytlig atmosfär och här serveras svenska rätter med lokala råvaror efter säsong

Uppgift

Kullaberg är en urbergsrygg som huvudsakligen består av gnejs. Uppe på berget är golfbanan byggd genom att man väldigt, väldigt förenklat först har anlagt en jordbädd, vilken är en blandning av sand och organiskt material som ger dränering och stöd för gräset, och därefter har en vald grässort såtts in beroende på vilken del av banan det är.

På golfbanan finns ett par områden där klubben har problem med vattenansamlingar efter skyfall eller kraftig nederbörd. Detta påverkar både banan och golfspelet negativt. Mölle golfklubb söker därför nu 1-2 studenter som vill undersöka hur golfklubben kan använda sig av naturbaserade lösningar, alternativt av andra lämpliga metoder, för att undvika vattenansamlingar på banan/leda bort vattnet. Med vald metod/lösning som utgångspunkt ska även en beskrivning göras hur valda åtgärder kan kombineras med insatser för att öka den biologiska mångfalden på banan.

Slutliga avgränsningar görs i samråd med handledare på universitetet och uppdragsgivaren. Både student och uppdragsgivare ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Mölle Golfklubb
Förkunskaper Vi söker dig som läser Naturgeografi och Ekosystemvetenskap, Landskapsvetare, Landskapsarkitekt, Landskapsingenjör, Miljövetenskap eller Ekosystemteknik.
Omfattning Examensarbete, 15 eller 30 hp
Plats Mölle (Höganäs)
Kontaktperson

Malin Planander
malin@sustainalink.se
0732-75 04 29

Övrig information

Projektstart tidigast 1 okt 2024.