Nya affärsmöjligheter – en kunskapsnod för hållbar vinproduktion
Uppdragsgivare
På Arkitektens Vingård i Södra Mellby på Österlen producerar Jesper Friberg naturviner med ambitionen att föra den svenska vinindustrin i en hållbar riktning. Jesper har rest världen runt och samlat värdefulla erfarenheter från vingårdar i Nya Zeeland och välrenommerade vinproducenter i Europa. Han har också haft ett nära samarbete med pionjärer inom svensk vinproduktion.
För två år sedan krokade Jesper arm med Sven-Erik Borglund, som grundade vindruvsodlingarna på Arkitektens Vingård 2009. Sven-Erik delar Jespers passion för både druvorna och platsen. Sedan dess har Jesper producerat vin på anläggningen under varumärket J. Friberg, där han använder druvor både från gården och från andra odlingar i regionen.
Naturvinerna från J. Friberg kännetecknas av sin renhet, med enbart små mängder svavel som tillsats för att förhindra oxidation och tillväxt av oönskade mikroorganismer, samt för att säkerställa hållbarhet. Målet är att låta druvorna tala för sig själva och förmedla känslan av den plats där de växer.
Uppgift
Att effektivisera och maximera högsta avkastning från jorden är något som varken Jesper eller Sven-Erik eftersträvar. För dem handlar det om att driva odlingen på jordens villkor. Som företag behöver J. Friberg Vin samtidigt vara lönsamt för att kunna satsa än mer på sin verksamhet, vilket skapar incitament för att utforska alternativa inkomstkällor. Med sin starka drivkraft att förändra vinbranschen och nyfikenheten för alternativa odlings- och produktionsmetoder har företaget potential att bli en kunskapsnod för hållbar vinproduktion i Sverige.
Det här projektet går ut på att betrakta verksamheten med nya ögon och ge förslag på hur J. Friberg Vin kan skapa affärsmöjligheter genom sitt engagemang för en hållbar, svensk vinindustri. Med inspiration från andra kunskapsverksamheter inom de gröna näringarna syftar det här projektet till på att utforma ett förslag för hur företaget kan utveckla en affärsidé där kunskap, inspiration och utveckling står i fokus. Hur kan en sådant koncept paketeras, och hur kan lönsamhet skapas inom verksamheten?
Hållbarhetsmål som projektet berör