Uppdrag

Omvärldsanalys: Vätgasugnar

Uppdragsgivare

Bageri Gruppen Sverige AB är en relativt nystartad bagerikoncern med tre väletablerade bagerier med lång historik verksamma i Trelleborg och Sölvesborg. I Trelleborg finns ett bageri och i Sölvesborg två. På bagerierna bakas bröd och skorpor av flera olika sorter. En stor del av produktionen går till livsmedelskedjors egna produktlinjer, eller är produkter som endast säljs till storkök, så som restauranger och skolbespisning. Produkterna säljs både i Sverige och exporteras. Alla tre bagerier har kvalitetscertifieringen BRC, som är den tuffaste i branschen. Bageri Gruppen jobbar även aktivt med att få ner avfallsmängderna, och på bageriet i Trelleborg går allt spill till etanolproduktion.

Uppgift

På Bageri Gruppens bageri i Trelleborg drivs ugnarna på naturgas, då det i Trelleborg finns ett välutbyggt naturgasnät. Naturgas är ett fossilt bränsle, och leder därmed till betydande växthusgasutsläpp. Dessutom har det på senare tid blivit allt dyrare med gasen. På grund av både kostnads- och miljöskäl är Bageri Gruppen nu intresserade av vad det finns för alternativa energikällor där ute. Något spännande de hört talas om är vätgasdrivna ugnar. Sådana finns till försäljning i USA, och Bageri Gruppen vill veta mer.

I detta uppdrag gör du/ni en omvärldsanalys för att undersöka: Hur funkar de vätgasdrivna ugnarna som finns ute på marknaden idag? Vilka tillverkar ugnarna, och hur skiljer sig olika modeller åt? Hur mycket kostar ugnarna? Hur ser säkerhetsriskerna ut? Och finns det möjlighet att konvertera befintliga ugnar som drivs på naturgas till vätgasugnar?

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Bageri Gruppen
Förkunskaper Du är teknikintresserad
Omfattning Uppdrag för en eller två studenter som lägger 10-20 timmar vardera i projektet
Plats Trelleborg
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141

Övrig information

Uppdragsgivaren erbjuder reseersättning vid företagsbesök