Examensarbete

Parkeringar och hållbar mobilitet

Uppdragsgivare

Svalövs kommun är belägen i nordvästra Skåne och är hem till drygt 14 000 invånare. Kommunen är i en expansiv fas och enheten Plan- och exploatering har en viktig roll för att säkerställa hållbar tillväxt på både lång och kort sikt. Svalövs kommun har många unika naturvärden som ska vårdas, värnas och visas nu och i framtiden. Enheten ansvarar bl.a. för översiktsplanering, detaljplanering, trafikplanering och infrastrukturfrågor, karta/GIS, miljöstrategiska frågor samt mark- och exploateringsfrågor.

Bakgrund

Svalöv är en kommun där många åker bil. Enligt Region Skånes senaste resvaneundersökning skedde cirka 70 % av resorna i kommunen med bil år 2023 sker med bil, detta trots att det idag finns goda möjligheter att åka kollektivt. Fem av sex tätorter i Svalövs kommun har nu en tågstation som möjliggör smidig pendling till och från samt inom kommunen.  Det finns även ett antal regionala busslinjer som kopplar samman kommunens tätorter och några av grannkommunerna. Samtidigt är Svalöv en kommun med relativt långa avstånd mellan tätorterna, och idag finns mycket begränsad cykelförbindelse utanför tätorterna.

På Svalövs kommun vill de få fler att åka kollektivt, gå eller cykla framför att ta bilen. För att åstadkomma detta finns flera medel, t.ex. att förbättra kollektivtrafiken och öka säkerheten på cykelvägarna. Ett annat sätt är att jobba strategiskt med parkeringar. Det kan handla om att ändra parkeringsnormen så att antalet parkeringsplatser per hushåll minskar, höja parkeringsavgifter eller gynna pendlingsparkeringar vid tåg- och busstationer. På Svalövs kommun vill man därav undersöka hur andra kommuner arbetat med parkering som ett medel för att påverka val av färdmedel, samt vad detta har fått för effekter.

Lite relevant information om parkering i Svalövs kommun: Den senaste parkeringsnormen, som togs fram 2021, ålägger fastighetsägarna att anlägga ett minimumtal av parkeringar per fastighet. Detta tal är dessutom flexibelt och kan reduceras vid arbete med så kallade mobilitetsåtgärder. Trots detta väljer många fastighetsägare i Svalövs kommun istället att anlägga fler parkeringsplatser än vad minimitalet anger, detta eftersom Svalövs kommun präglas av låga markpriser och ett högt bilanvändande hos invånarna. I Svalövs kommun finns idag heller inga avgiftsbelagda parkeringar vilket ytterligare uppmuntrar bilanvändning.

Uppgift

 I detta projekt får du/ni undersöka hur en kommun som Svalöv kan jobba strategiskt med parkeringar för att minska bilåkandet. Finns det goda exempel på kommuner med liknande förutsättningar som har jobbat framgångsrikt med parkeringar för att minska bilåkandet? Vilken effekt har satsningarna haft, och hur har de tagits emot av kommunens medborgare? Du/ni undersöker även vad den senaste forskningen säger om strategiskt arbete med parkeringar som medel för att minska bilåkandet. Vilka åtgärder har bäst effekt? Vilka fördelar och risker finns det med olika parkeringsåtgärder, och vilken roll spelar andra mobilitetsåtgärder för att nå önskad effekt av det strategiska arbetet med parkeringar?

Slutgiltiga avgränsningar bestäms tillsammans med uppdragsgivare och handledare på skolan. Arbetets inriktning kan anpassas utifrån utbildningsbakgrund och intresse.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Svalövs kommun
Förkunskaper Du studerar samhällsplanering, miljövetenskap eller annan utbildning med fokus på hållbara städer
Omfattning Examensarbete på kandidatnivå
Plats Svalöv/distans
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141