Uppdrag

Plockmat med tång som ingrediens

Är du intresserad av mat och hållbarhet och vill bidra med din kunskap? Då har vi ett spännande uppdrag för dig.

Uppdragsgivare

Föreningen Kivik Tång bildades i november 2022 med syftet att lokalt försöka skapa marina kolonilotter för hobbyodling av ätliga alger, som rörhinna och blåstång. Föreningens idé är att medlemmarna ska få lära sig om Östersjöns möjligheter och begränsningar genom föreläsningar och kurser, därefter ska teori omsättas i praktik och man bygger och sköter sina odlingar för att slutligen skörda och tillsammans med lokala kockar tillaga framtidens mat med alger.

Framför allt så odlar man Rörhinna ”havets tryffel” då det är den alg som är mest lämpad för odling i den här delen av Östersjön där salthalten är lägre. Rörhinna är en ettårig grönalg som innehåller fibrer, kolhydrater och protein och är rik på mineraler och vitaminer. Rörhinna har en växtperiod på ca sex månader, från vår till höst, och den kan skördas flera gånger under en säsong.

Uppgift

Kivik Tång anordnar en del aktiviteter där det serveras plockmat och föreningen är nu intresserade av att få förslag på plockmat som innehåller tång som man kan servera vid dessa tillställningar. Enda kravet är att maten ska gå att tillreda i ett utekök, annars har du som student fria händer att komma med förslag. De tångsorter som är kan vara aktuella att använda för Kivik Tång ät blåstång, rörhinna och östersjösallad.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Kivik Tång
Förkunskaper Vi söker dig som läser en utbildning inom gastronomi eller livsmedel alternativt har ett stort intresse för mat och matlagning.
Omfattning Uppdrag, ett kortare projekt för 1-2 studenter som lägger 10-20 timmar per person i projektet. Timmarna fördelas över ca en månads tid.
Plats Distans
Kontaktperson

Malin Planander
malin@sustainalink.se
0732-75 04 29