Visste du att ärtor som är mindre än 5 mm i diameter inte får klassas och säljas som ärtor på marknaden! Detta leder till att Foodhills varje år måste göra sig av med stora mängder, fullt ätbara, ”mini-ärtor”. Totalt rensas ca 2000 ton grön biomassa bort per år. Detta är till mesta delen ”mini-ärtor”, men också lite ärtskidor som inte knäckts samt andra växtdelar och material från åkern. Idag blir den utrensade biomassan djurfoder eller biogas, men på Foodhills inser man att detta är ett enormt resursslöseri – mini-ärtorna skulle ju kunna ätas av oss människor!
På Foodhills är de nu nyfikna på hur mini-ärtorna skulle kunna användas för att producera nya innovativa livsmedel. Det finns redan tankar om att göra ärtpesto eller grön ärtsoppa, men Foodhills letar efter något nyskapande med en unik twist. De är nyfikna på okonventionella produkter som gärna får ha god potential att slå igenom även på den internationella marknaden. För att hitta inspiration görs en omvärldsanalys i början av arbetet: vilka ärt-produkter finns redan på marknaden, och i vilka nya slags produkter skulle mini-ärtor skulle kunna användas? Du/ni utvecklar sedan ett eller ett par förslag på färdiga produkter med tillhörande recept som inkluderar hur produkterna ska beredas Produkterna får gärna vara komplicerade, men de ska vara beredda på tillgängliga ingredienser. Förutom mini-ärtor skulle även stärkelse och fibrer, två biprodukter från systerföretaget GroPro’s ärtproteintillverkning, kunna användas. Produkterna bör kunna tillagas utan specialutrustning och får gärna vara anpassade till industriell tillverkning. För att utvärdera produkterna testar du/ni dem sedan på konsumenter.
Både student och uppdragsgivare bör vara medveten om att akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.
|