Smart vattenanvändning – kommunikation för en hållbar framtid
Uppdragsgivare
Sydvatten är en av Sveriges största dricksvattenproducenter och förser en miljon skåningar med vatten. Det kommunalägda bolaget äger och driver Bolmentunneln, de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket samt huvudledningssystemet för distributionen av dricksvatten. Genom samarbetet i Sydvatten kan de 17 delägarkommunerna garantera sina invånare, skolor, sjukhus och företag en säker, hållbar och kostnadseffektiv dricksvattenförsörjning. Utöver att leverera vatten bedriver Sydvatten forskning om hur vattenkvaliteten påverkas av förändringar i klimatet för att även framtidens skåningar ska ha tillgång till gott och friskt dricksvatten.
Bakgrund
Sydvatten jobbar långsiktigt med beteendeförändring för att öka kunskapen om vattnets värde i samhället samt insikten om att vatten är väldens viktigaste naturresurs och ett livsmedel vi ej ska slösa bort. Det går åt mycket el och kemikalier för att rena vatten till dricksvatten så att slösa på det påverkar miljö och klimat på många sätt. Allt i samhället är beroende av vatten, från hushåll, livsmedelsproduktion och industri, till ekosystem, natur och miljö. Att slösa på vatten är oansvarigt och ohållbart, speciellt då bl.a. befolkningsökning och klimatförändringar påverkar både den tillgängliga vattenmängden och dess kvalitet.
Sydvattens styrelse antog en ny strategisk inriktning april 2023. Inriktningen är nytänkande och disruptiv och utgår från att bryta det samband som varit rådande för Sydvatten och resten av VA-branschen: Att ökad befolkningstillväxt alltid måste leda till ökad vattenförbrukning och därmed ökad produktions- och leveranskapacitet.
Inriktningsbeslutet säger att bolaget ska arbeta för en genomsnittlig minskning av dricksvattenförbrukningen om 2 % per år till 2040.För hushållens vattenanvändning motsvarar det en sänkning till 100 liter per person och dygn (idag ca 140 liter/ person/ dygn). Läs mer här: Strategiskt inriktning 2040 - minskad vattenförbrukning om 2 % per år – Sydvatten
Uppgift
I projektet kan ni välja en av följande vinklar:
- Att utifrån Sydvattens tidigare inlägg på Instagram skapa nya inlägg och händelser med frågor, uppmaningar, utmaningar, tutorials, etc som engagerar, ökar kunskap och lockar fler följare. Inläggen kan ske både på FB och Insta. Målet här kan t.ex. vara att få fler följare och större engagemang för vattenfrågor och vattnets värde på Sydvattens Instagramkonto.
- Att utveckla ”100-litersmålet” i en strategi och koncept som ska kunna uttolkas i många olika kampanjformer under lång tid. Det kan vara specifikt för Sydvatten, men skulle även kunna ha en mer generell hållning där andra VA-organisationer i Sverige som har fattat 100-litersmålet skulle kunna använda samma koncept (med tonalitetsjusteringar så det linjerar med deras uttryck).
Sydvatten värnar om att använda en uppmuntrande ton och sporrande tilltal, snarare än en fördömande och hotande.
Den huvudsakliga målgruppen som Sydvatten har är egentligen en enormt stor målgrupp; alla som använder vatten. För att nå ut behöver man bryta ner målgruppen i segment och rikta budskapet till olika grupper på olika sätt och i olika kanaler. Sydvatten har konton på Instagram, FaceBook och LinkedIn (de har nyligen gjort sig inaktiva på X). De har även ett konto på SnapChat men använder inte den kanalen.
Slutliga avgränsningar görs i samråd med uppdragsgivaren och kontaktpersoner på skolan. Både student och uppdragsgivare ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.
Hållbarhetsmål som projektet berör