Examensarbete

Utvärdering av återbruksinitiativ

 

Uppdragsgivare

Sysav är ett avfallsbolag i framkant som tar emot, behandlar och återvinner avfall från hushåll och industrier. Över 98 % av allt avfall som når Sysav återvinns idag. Sysav är också en viktig hållbarhetsaktör som verkar för ett samhälle med cirkulära flöden, hållbar produktion och konsumtion, där onödigt avfall inte uppstår. Bolaget driver kommunikativa kampanjer med fokus på allt från att sortera rätt till att konsumera mindre, anordnar studiebesök för skolor och besökare från världen över, förfinar och utvecklar nya tekniker - nu senast en textilsorteringsanläggning som är den första i sitt slag i världen – med mycket mera. Visionen är att skapa världens mest hållbara region för denna och kommande generationer tillsammans med sina kunder, samarbetspartners och invånarna i de 14 ägarkommunerna i sydvästra Skåne.

Bakgrund

Under det senaste decenniet har både möjligheten och viljan att återbruka ökat. Utöver att lämna fullt fungerande fritidsprylar, kläder m.m. direkt till biståndsverksamheter och second hand-butiker så erbjuder många av Sveriges återvinningscentraler möjligheten att lämna in husgeråd och andra produkter till återbruk istället. Ofta går dessa produkter i sin tur till second hand verksamheter som tar om hand om och säljer produkterna vidare. Återbruk kan också ske bland annat genom förberedning för återanvändning där man rengör, reparerar eller måla/bygga om (upcycling) av gamla produkter eller material som inte kan direkt gå till återanvändning.

Uppgift

Många återbruksinitiativ drivs av ideella verksamheter, stiftelser eller privata bolag. I vissa fall har däremot kommunala verksamheter varit de som initierat, eller varit en samarbetspartner i återbruksinitiativ. Den offentliga sektorn kan bidra med en stor kraft och resurser för att just testa och etablera nya typer av projekt. Samtidigt finns det en begränsning i vad kommunala verksamheter kan och får göra, både på kort och lång sikt. Exempelvis får det kommunala engagemanget i en åtgärd inte vara en konkurrerande kraft mot näringslivet. Det här projektet går ut på att samla kunskap om återbrukskoncept där den offentliga sektorn har varit en delaktig part och ge en samlad bild vad avfallsbolagen kan ha för roll för att öka återbruket i samhället.

I ett första steg syftar det här projektet till att kartlägga och utvärdera återbruksinitiativ där kommunala verksamheter och avfallsbolag har varit involverade, antingen som huvudsaklig initiativtagare eller som samarbetspart. Du kommer att följa upp återbruksintiativ för att identifiera vilka faktorer som avgör om ett initiativ är lyckat och långsiktigt hållbart. Du kommer även att undersöka förutsättningarna för olika typer av återbruksinitiativ genom intervjuer med olika intressenter. Med kartläggningen, utvärderingen och en kategorisering av initiativen som grund ska en analys göras av vilka förutsättningar som krävs för att ett återbrukskoncept ska lyckas i olika typer av områden och kommuner. Vilka typer av återbrukskoncept passar exempelvis i de centrala delarna av en storstad, i förorterna, i en medelstor stad eller i en glesbygdskommun? Kan man konceptualisera återbruksinitiativ för att passa olika typer av kommuner och områden?

Utifrån ovanstående ska du analysera vilken funktion och roll som kommuner och kommunala avfallsbolag skulle kunna fylla för att bidra och främja återbruket i samhället. Examensarbetet är tänkt att verka som en palett av olika typer av initiativ som kommuner kan plocka av och implementera i sina områden, beroende på lokala förutsättningar.

Slutgiltiga avgränsningar görs i samråd med uppdragsgivaren och din handledare på skolan.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Sysav
Förkunskaper Du läser en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning med förståelse för avfallssystemet. Du har gärna lätt för att angripa problem systematiskt och tänka i modeller.
Omfattning Examensarbete på masternivå, 30 hp
Plats Malmö
Kontaktperson

Helena Ensegård
helena@sustainalink.se
0706-353925