Framtidens skolgårdar – gestaltning och planering för hållbara utemiljöer
Uppdragsgivare
Ängelholmslokaler är ett kommunalt bolag som ansvarar för att förvalta och utveckla fastigheter och lokaler i Ängelholms kommun. Deras uppdrag är att säkerställa att kommunens verksamheter, såsom skolor, förskolor, idrottsanläggningar och andra offentliga byggnader, har ändamålsenliga, hållbara och välskötta lokaler. Genom att arbeta med långsiktig planering och hållbara lösningar bidrar Ängelholmslokaler till att skapa trygga och funktionella miljöer för både kommuninvånare och verksamheter.
Bakgrund
Skolgårdar är mer än bara lekplatser – de är viktiga miljöer för barns lärande, rörelse och välmående. För att möta framtidens behov och skapa hållbara utemiljöer för skolor, vill Ängelholms kommun undersöka hur skolgårdarnas utformning kan förbättras. Vad fungerar bra idag och vad saknas? Frågorna rör allt från solvärmelast och skuggning till växtval, lekredskap och dagvattenhantering.
Ängelholmslokaler ser därmed behov av att inte bara samla idéer utan också utveckla konkreta gestaltningsförslag, nu till en början för två specifika skolgårdar.
Uppgift
Det här arbetet ska ligga till grund för framtida projektering och kan även bli ett värdefullt underlag för diskussioner om budget och prioriteringar mellan olika delar av kommunen. Som student får du få hålla ihop det inledande arbetet med att utveckla de två skolgårdarna som är i fokus för projektet. Ditt arbete inleds med att delta på ett platsbesök för representanter från kommunen och andra relevanta aktörer ihop med Ängelholmslokaler. På besöket kommer du dokumentera de idéer och insikter som kommer fram och med detta material som input tar du fram ett gestaltningsförslag som visar hur skolgårdarna kan utvecklas på ett hållbart och kreativt sätt, med fokus på både funktion och estetik. Förslaget ska också kunna användas som underlag för framtida projektering och beslutsfattande.
Målet med examensarbetet är med andra ord att ta fram en tydlig vision och praktiska förslag som förbättrar funktionaliteten, hållbarheten och trivseln på skolgårdarna. Genom att kombinera de olika aktörernas idéer med din egen kreativitet och kunskap får du möjlighet att påverka miljöer som är viktiga för barnens lärande och välbefinnande.
Är detta examensarbete något för dig? Vi ser fram emot att höra från dig och diskutera hur vi tillsammans kan utveckla framtidens skolgårdar!
Slutliga avgränsningar görs i dialog med Ängelholmslokaler och handledare på universitet. Både student och uppdragsgivare ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.
Hållbarhetsmål som projektet berör