Bakgrund
Vi lever i en tid som präglas av många risker och snabba förändringar – från extremväder och pandemier till cyberattacker och väpnade konflikter. I detta osäkra landskap blir förmågan att snabbt ställa om och agera avgörande. En beredskapssituation uppstår när en allvarlig händelse hotar samhällsviktiga funktioner och kräver särskilda insatser för att skydda människor, verksamheter och infrastruktur. Det handlar om att ha rätt resurser, rutiner och samordning för att hantera oväntade händelser innan de får allvarliga konsekvenser.
Som livsmedelsföretag fyller Kiviks Musteri en samhällsviktig funktion och behovet av att kunna upprätthålla produktionen vid kris är stort. Musteriet har redan vidtagit flera åtgärder som stärker beredskapen genom satsningar på cirkulära flöden och hållbarhet: slutna vattenkretslopp där lokalt grundvatten renas i egen biologisk anläggning och återförs till odlingarna, huvudsaklig energiförsörjning från fossilfria pellets och förnybar el samt löpande energieffektivisering.
Genom sina hållbarhetssatsningar har Kiviks Musteri kommit en bra bit på vägen i att ”beredskapssäkra” sig, men de vill nu ha hjälp att undersöka hur de ytterligare kan säkra verksamheten.
Uppgift
I detta projekt får du/ni kartlägga och föreslå praktiska åtgärder för hur Kiviks Musteri kan öka sin förmåga att upprätthålla produktion och leverans vid en beredskapssituation. Vilka svårigheter kan uppstå – till exempel brist på förpackningsmaterial, avbrott i elförsörjning eller hinder för distribution – och hur kan dessa risker identifieras och bedömas? Målsättningen med detta projekt är att ge Kiviks Musteri en beredskapsplan som stärker motståndskraften i en alltmer osäker omvärld.
Förslagsvis används följande arbetsgång (men den kan anpassas efter utbildning): Arbetet inleds med en nulägesanalys av produktion, energi, vatten, lager och transporter för att tydliggöra beroenden och identifiera kritiska funktioner. Utifrån denna kartläggning formuleras ett begränsat antal beredskapsscenarier. Dessa analyseras både kvalitativt, genom intervjuer och workshops med nyckelpersoner, och kvantitativt, genom konsekvensberäkningar av hur produktion och leveranskapacitet påverkas. Med scenarieanalysen som grund utvecklas konkreta åtgärdsförslag, som sedan rangordnas för att identifiera vilka insatser som bör prioriteras. Denna prioritering sker i dialog med Kiviks personal. Omvärldsanalys och benchmarking kan också användas för att hitta inspirerande exempel från andra aktörer inom livsmedelssektorn. Om tiden tillåter, kan även företagsmervärden identifieras.
|