Våra kurssamarbeten
På de skånska universiteten finns det enormt mycket kunskap - kunskap som ni har möjlighet att ta del av. Vi på Sustainalink har under många år skapat och koordinerat hållbarhetsprojekt mellan studenter och uppdragsgivare. Sedan starten 2011 har vi knutit an till många kurser där studenter har möjlighet att göra projekt tillsammans med företag eller andra externa aktörer. Projekten görs oftast av grupper av studenter och pågår i alltifrån några veckor till upp till en hel termin.
Här nedan kan du läsa om vilka kurser du som uppdragsgivare kan vara delaktig i med din frågeställning/utmaning. Vi hjälper er att ta fram en projektbeskrivning och hitta rätt studenter och rätt kurs för er utmaning. Vi finns också där som ett extra stöd under projektet från start till dess att resultatet lämnats över till er. Är ni intresserade? Kontakta någon av våra medarbetare eller maila till info@sustainalink.se så berättar vi mer.
Det här kan du få hjälp med under hösten
Är ni nyfikna på hur ert företag kan arbeta med CSR eller vill ni veta mer om hur er verksamhet knyter an till FN:s globala mål för hållbar utveckling? Då kan studenter på magisterprogrammet i Ekonomi på Högskolan Kristianstad hjälpa er. Projekten görs på engelska.
Har ni utmaningar eller frågor på IT-området? Vill ni ha hjälp att designa, bygga eller testa ett system med en tydlig hållbarhetskoppling? Då kan ni få hjälp av studenter som läser Datateknik vid Campus Helsingborg, eller av Systemutvecklare och Informationsarkitekter på Malmö Universitet. Exempel på projektområden kan vara AI, algoritmutveckling, bygga grunden till en app, ta fram modeller för rapportering av klimatutsläpp eller utveckla beräkningsprogram för miljödata. Alla projekt görs på svenska.
Vill ni skapa en övergripande bild av er miljöpåverkan, med hänsyn till flera olika aspekter så som klimatpåverkan, kemikalieanvändning och avfallshantering? Vill ni också få konkreta förbättringsförslag och en bild av hållbarhetsarbetet i er bransch? Då kan ni få hjälp av miljövetarstudenter i kursen Miljöstyrning i näringslivet på Lunds universitet. Projekten görs på svenska.
Har problem att nå ut i er digitala kommunikation – genom er hemsida, på intranätet eller i sociala medier? Eller vill ni hitta nya sätt att sprida information i er verksamhet? Då kan ni få hjälp av studenter som läser Digitala kulturer. De kan bland annat hjälpa er att förstå er målgrupp och analysera ert nuvarande sätt att kommunicera, eller hitta på helt nya sätt för er att nå ut med information med hjälp av digitala verktyg. Kursen går under andra halvan av höstterminen och görs på svenska.
Är ni som organisation intresserade av att undersöka mat från ett plats-perspektiv? Ni kan då få hjälp av de matintresserade studenterna i nya masterprogrammet Food and Landscape på SLU. Studenterna kommer från världens alla hörn och har många olika utbildningsbakgrunder, från livsmedelsteknik till landskapsarkitektur och miljövetenskap, vilket bidrar till kursens tvärdisciplinära natur. I projektkursen Innovation and Implementation jobbar studenterna i grupp för att ta sig an utmaningar i matsystemet och hitta sätt att lösa dessa genom ett innovativt förhållningssätt. Utmaningarna kan handla om alltifrån att ta fram koncept för att lyfta den skånska maten i hotellfrukostar, ta fram förslag på hur nätverk kan skapas kring mat och hållbar livsmedelsproduktion i ett område, undersöka hur man kan skapa en identitet runt mat, och mycket mer. Projekten görs på engelska.
Kanske har ni en öppen fråga eller ett problem som skulle tjäna på att ses med nya ögon? Där inte lösningen, eller ens frågeställningen, är självklar från början. Ni kan då få hjälp av studenter som läser Innovationskurser på LTH eller Malmö universitet. Exempel på tidigare projekt: ”Undersökning av cirkulär affärsmodell”, ”Nya hållbara livsmedelsprodukter”, ”Hur får vi avfallet att hamna på rätt ställe?”. På LTH görs projekten på engelska och på Malmö universitet på svenska.
Har ni en hållbar affärsidé, produkt eller tjänst som ni vill marknadsföra eller kommunicera kring? Vill ni exempelvis ha hjälp med att ta fram en kommunikationsstrategi, få förslag på hur ni kan arbeta för att koppla era kärnvärden till ert varumärke, eller få input kring er marknadsföring? Då kan ni få hjälp av studenter som läser Strategisk kommunikation vid Campus Helsingborg, eller av ekonomer som läser Strategisk marknadsföring på Lunds universitet. Alla projekt görs på svenska.
Har ni en existerande eller tilltänkt förpackning som ni skulle vilja ha hjälp att utveckla eller förbättra? Då kan ni få hjälp av studenter i kursen Förpackningsteknik på LTH. Studenterna kan ge input om materialval, design och hållbarhetsperspektiv. Projekten görs på engelska.
Vill ni få nya ögon på hur ni kan utveckla en plats (ett geografiskt avgränsat område) för att öka platsens värde ur natur, miljö- eller rekreationssynpunkt. Exempel kan vara framtagande av koncept för förvaltning och utveckling av friluftsaktiviteter eller rekreationsmöjligheter i enlighet med naturvärden, ägandeförhållanden och lagkrav. Då kan ni få hjälp av Miljöstrateger och Landskapsvetare på Högskolan Kristianstad. Projekten görs på svenska.
Det här kan du få hjälp med under våren
Har ni en hållbar affärsidé, produkt eller tjänst som ni vill marknadsföra eller kommunicera kring? Vill ni exempelvis förbättra er kommunikation grafiskt och strategiskt, få förslag på hur ni kan arbeta för att koppla era kärnvärden till ert varumärke, eller få input kring er marknadsföring och ta fram förslag på kampanjer? Då kan ni få hjälp av studenter som läser Strategisk kommunikation vid Campus Helsingborg, av ekonomer som läser Strategisk marknadsföring eller studenter som läser Marknadsföringspsykologi vid Lunds universitet. Alla projekt görs på svenska.
Har ni utmaningar eller frågor på IT-området? Vill ni ha hjälp att göra förstudier, designa, bygga eller testa ett system med en tydlig hållbarhetskoppling? Då kan ni få hjälp av studenter som läser Systemvetenskap vid Lunds universitet. Exempel på projektområden kan vara AI, algoritmutveckling, ta fram modeller för rapportering av klimatutsläpp eller utveckla beräkningsprogram för miljödata. Projekten görs på svenska.
Har ni en hållbarhetsutmaning som inte går att lösa på teknisk väg, utan där den mänskliga faktorn är avgörande för att lyckas? Behöver ni få inblick i exempelvis era medarbetares, kunders, användares eller hyresgästers förhållningssätt och attityder? Vill ni veta varför de inte beter sig på det sätt ni förväntade er – på det sätt de ”borde” bete sig? Det här är frågor som studenterna på mastersprogrammet i Tillämpad kulturanalys är experter på! Under 3-4 månader djupdyker de i er utmaning för att ta reda på vad det verkliga problemet egentligen är och ger er värdefulla insikter om de människor som ni vill nå ut till. Projekten görs på engelska.
För er som är intresserade av hur ni kan arbeta mer hållbart i er energianvändning kan studenterna på Miljöstrategprogrammet vid Högskolan Kristianstad vara till hjälp. I kursen Hållbar energianvändning kan de undersöka utmaningar kring energieffektivisering, mer hållbara energilösningar, beräkningar av växthusgasutsläpp m.m. Projekten görs på svenska.
Använder ert företag ett ämne eller en kemikalie som ni vill undersöka miljöeffekterna av? Då kan ni få hjälp i kursen Miljökemi på LTH. Studenterna hjälper er att identifiera ämnets egenskaper, spridningsrisk och att utreda ämnets effekter på miljö och hälsa.
Vill ni som företag undersöka en eller flera miljöfrågor kopplade till er verksamhet, för att antingen påbörja eller vidareutveckla ert strategiska hållbarhetsarbete? Det finns då hjälp att få genom kurser på Internationella Miljöinstitutet i Lund (IIIEE). I kursen Industriell miljöekonomi kan miljövetarstudenter göra allt från en mindre miljöutredning av er verksamhet, skapa strategier för att förbättra avfallshanteringen och minska matsvinn, till jämförande undersökningar av miljöpåverkan från produkter. Behöver ni i stället hjälp med en mer teknisk frågeställning finns kursen Industriellt miljöarbete som ges på engelska. Studenterna har ingenjörsbakgrund och kan ta sig an projekt relaterade till energioptimering, beräkningar av växthusgasutsläpp och frågor som rör er produktionsprocess.
Är ni ett lite större företag som redan har jobbat strategiskt med hållbarhetsfrågor ett tag finns möjligheten att ta hjälp av studenter i mastersprogrammet Environmental Management and Policy vid IIIEE. Studenterna kan hjälpa er med större och mer avancerade frågor kopplat till ert hållbarhetsbete. I tidigare projekt har företag fått hjälp med kartläggning av miljöaspekter, utveckling av cirkulära affärsmodeller och CSRD.