Samla nya erfarenheter och knyt kontakter för framtiden
Redo för en ny utmaning?
Vi ger dig som student möjligheten att bidra till förändring på riktigt samtidigt som du får ett försprång in i arbetslivet och en självförtroendeboost när du upptäcker hur mycket du redan nu kan bidra med. Hos oss hittar du examensarbete, kursprojekt, praktikplatser/VFU och kortare uppdrag. Eller varför inte delta i en Challenge? I projekten hjälper du företag och andra organisationer med hållbarhetsutmaningar de står inför. För att vi ska kunna klara omställningen till ett hållbart samhälle behövs all kompetens - så vare sig du studerar ekonomi, natur- eller samhällsvetenskap, humaniora, en teknisk utbildning eller något annat så har vi projekt som passar dig!
Din kunskap och ditt engagemang behövs. Hitta ditt projekt och gör skillnad på riktigt!
Hitta ditt projekt
Antingen genom vår lista med aktuella projekt eller lämna en allmän intresseanmälan till oss.
Vi matchar ihop
Vi matchar ihop dig med företaget och säkerställer en bra uppstart med rätt förväntningar.
Projektet pågår
Genomförande av projektet mot ett tydligt uppsatt mål. Vi finns alltid med i processen för stöttning.
Slutpresentation
Slutligen presenteras arbetet för uppdragsgivaren och för oss på Sustainalink.
Vanliga frågor
På Sustainalink kan du som student genomföra projekt av olika typer: examensarbete, praktik/VFU, kursprojekt och uppdrag. Du kan även delta i Sustainalinks Challenge som anordnas vid ett par tillfällen varje år.
Examensarbete är ett samlingsnamn för uppsatser och examensarbeten på kandidat-, magister- och masternivå. Detta projektet gör du som en del av dina studier för att kunna ta en kandiat-, magister eller masterexamen samtidigt som du bidrar till ett företags eller en organisations utveckling.
Praktik eller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är ett effektivt sätt att få inblick i en bransch och lära dig mer om hur du kan applicera de kunskaper du fått genom utbildningen. Vanligen är du på plats på företaget eller organisationen och arbetar med en specificerad uppgift under praktikperioden. I många fall kan tiden hos uppdragsgivaren anpassas efter de krav din utbildning ställer på praktik- eller VFU-platsen. Alla Sustainalinks praktiker görs som en del av din utbildning och kräver att du är inskriven på en praktikkurs.
Kursprojekt innebär att du gör ett projekt för ett företag inom en specifik kurs i din utbildning. Sustainalink samarbetar med flera kurser på Lunds universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö universitet Fakulteten för teknik och samhälle. Om du vet att du ska genomföra ett projekt inom en kommande kurs och är intresserad av något av våra spännande projekt får du gärna höra av dig.
Ett uppdrag är ett gyllene tillfälle att knyta kontakter och skaffa sig erfarenheter som sticker ut på CV:t. Ett uppdrag är ett kort projekt som du utför parallellt med dina studier. Oftast är uppdragen anpassade för att genomföras av 2 studenter tillsammans och ni förväntas lägga ner 10-20 timmar som fördelas fritt över en månad från det att uppdraget påbörjas. Vissa uppdrag kräver att du pluggat i några år medan andra kan genomföras från din allra första dag som student.
När du delar i en Challenge får du jobba ihop med studenter från andra utbildningar. Du jobbar i kortare projekt ihop med företag och organisationer som står inför olika hållbarhetsutmaningar. I en Challenge ingår fysiska träffar där du får möjlighet att knyta kontakter med alla involverade parter. Låter det här som något för dig? Anmäl ditt intresse för att delta på vår nästa Challenge. Nyfiken på tidigare Challenge? Då ska du kika här.
Börja med att kolla igenom alla våra aktuella projekt och ansök till de som lockar mest. Om du söker ett examensarbete ska du även bifoga CV, personligt brev och betygsunderlag dvs. ett dokument du kan få från ditt lärosäte som visar vilka kurser du läst och dina betyg. Du kan också göra en allmän intresseanmälan till oss. Då kontaktar vi dig för att prata vidare om vilka möjligheter som finns. Om du har frågor om något av våra utannonserade projekten kan du alltid maila eller ringa oss.
Vilka kunskaper som krävs för att genomföra ett projekt varierar, men vad som krävs är nästan alltid angivet för varje enskilt projekt. Ibland letar vi efter en väldigt specifik kompetens, men oftast är förkunskapskraven mer öppna. Om du är osäker på om du har rätt förkunskaper för ett projekt, hör av dig till kontaktpersonen för projektet för att få mer information. Även om du inte uppfyller de krav som ställs i annonsen kan du ha praktisk erfarenhet som väger upp detta.
För att kunna genomföra våra projekt behöver du vara student vid Lunds universitet, Högskolan Kristianstad, SLU Alnarp eller Malmö universitet Fakulteten för teknik och samhälle. Dock gör vi undantag, så om du pluggar vid ett annat lärosäte kan du alltid kontakta oss så ger vi dig mer information om just det projektet som du är intresserad av.
Hur många studenter som söker ett projekt varierar men om du är intresserad av ett projekt lönar det sig att söka så fort som möjligt eftersom ”först-till-kvarn” gäller om flera studenter med lämplig kompetens söker samma projekt.
Alla projekt börjar med att du får träffa din kontaktperson på Sustainalink som berättar mer om uppgiften och företaget eller organisationen som du ska samarbeta med i projektet. Efter detta möte får du kontaktuppgifter till uppdragsgivaren och hör av dig till dem för att boka in ett uppstartsmöte på plats hos dem. Om du ska skriva ett examensarbete eller en uppsats är det även ditt ansvar att hitta en handledare och en examinator på skolan. Under hela projektets genomförande finns din kontaktperson på Sustainalink med som ett extra stöd så om du har funderingar och vill bolla idéer eller om det uppstår problem hör du av dig till oss. Projektet avslutas med att du skriver en skriftlig rapport och redovisar dina resultat muntligt för uppdragsgivaren. Hur omfattande rapporten är beror på vilken typ av projekt du gör (en uppdragsrapport är med andra ord mycket kortare än rapporten du skriver i ett exjobb).
När är du lämnat över rapporten och presenterat ditt arbete så skickar vi ut en utvärderingslänk till dig. Har du gjort ett uppdrag får du även ett intyg på genomfört projekt. Din rapport kommer att ges till uppdragsgivaren och beroende på projektform eventuellt läggas upp på en universitetsportal. Om du vill göra fler projekt är det bara att ta en till titt på våra aktuella projekt och söka igen.