Examensarbete, Praktik/VFU

Beredskapssäkrat företag

Företag

Kiviks Musteri AB är ett familjeägt dryckesföretag på Österlen som förädlar frukt, grönsaker och bär till bland annat äppelmust, juice, cider, puré och soppor. Verksamheten har en lång historia med fem generationers samlade kunskap i ryggen om hur frukt och bär bäst hanteras för att bevara det nyttiga och den nyskördade smaken. Musteriets anor stäcker sig tillbaka till 1888 då de fösta äppelträden planerades av Henrik Åkersson på den plats som skulle komma att bli Kiviks Musteri. Idag är Kiviks Musteri ett välkänt livsmedelsföretag och ett populärt besöksmål. Läs mer på Kiviks Musteris hemsida.

Kiviks Musteri strävar efter att deras verksamhet ska påverka miljön så lite som möjligt, i allt från råvaruhantering till färdig förpackning. Företaget innehar en rad certifieringar, exempelvis Fairtrade, KRAV och ISO 14001 vilka innebär att miljöarbetet genomsyrar den dagliga verksamheten och det sker en ständig strävan av att förbättras.

Bakgrund

Vi lever i en tid som präglas av många risker och snabba förändringar – från extremväder och pandemier till cyberattacker och väpnade konflikter. I detta osäkra landskap blir förmågan att snabbt ställa om och agera avgörande. En beredskapssituation uppstår när en allvarlig händelse hotar samhällsviktiga funktioner och kräver särskilda insatser för att skydda människor, verksamheter och infrastruktur. Det handlar om att ha rätt resurser, rutiner och samordning för att hantera oväntade händelser innan de får allvarliga konsekvenser.

Som livsmedelsföretag fyller Kiviks Musteri en samhällsviktig funktion och behovet av att kunna upprätthålla produktionen vid kris är stort. Musteriet har redan vidtagit flera åtgärder som stärker beredskapen genom satsningar på cirkulära flöden och hållbarhet: slutna vattenkretslopp där lokalt grundvatten renas i egen biologisk anläggning och återförs till odlingarna, huvudsaklig energiförsörjning från fossilfria pellets och förnybar el samt löpande energieffektivisering.

Genom sina hållbarhetssatsningar har Kiviks Musteri kommit en bra bit på vägen i att ”beredskapssäkra” sig, men de vill nu ha hjälp att undersöka hur de ytterligare kan säkra verksamheten.

 

Uppgift

I detta projekt får du/ni kartlägga och föreslå praktiska åtgärder för hur Kiviks Musteri kan öka sin förmåga att upprätthålla produktion och leverans vid en beredskapssituation. Vilka svårigheter kan uppstå – till exempel brist på förpackningsmaterial, avbrott i elförsörjning eller hinder för distribution – och hur kan dessa risker identifieras och bedömas? Målsättningen med detta projekt är att ge Kiviks Musteri en beredskapsplan som stärker motståndskraften i en alltmer osäker omvärld.

Förslagsvis används följande arbetsgång (men den kan anpassas efter utbildning): Arbetet inleds med en nulägesanalys av produktion, energi, vatten, lager och transporter för att tydliggöra beroenden och identifiera kritiska funktioner. Utifrån denna kartläggning formuleras ett begränsat antal beredskapsscenarier. Dessa analyseras både kvalitativt, genom intervjuer och workshops med nyckelpersoner, och kvantitativt, genom konsekvensberäkningar av hur produktion och leveranskapacitet påverkas. Med scenarieanalysen som grund utvecklas konkreta åtgärdsförslag, som sedan rangordnas för att identifiera vilka insatser som bör prioriteras. Denna prioritering sker i dialog med Kiviks personal. Omvärldsanalys och benchmarking kan också användas för att hitta inspirerande exempel från andra aktörer inom livsmedelssektorn. Om tiden tillåter, kan även företagsmervärden identifieras.

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Kiviks Musteri
Förkunskaper Kunskaper om logistik och produktion, riskhantering och hållbar utveckling.
Omfattning Examensarbete på masternivå eller praktik
Plats Kivik/Lund
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141