Examensarbete, Praktik/VFU

Hur ska Kiviks Musteri jobba strategiskt med biologisk mångfald i värdekedjan?

Företag

Kiviks Musteri AB är ett familjeägt dryckesföretag på Österlen som förädlar frukt, grönsaker och bär till bland annat äppelmust, juice, cider, puré och soppor. Verksamheten har en lång historia med fem generationers samlade kunskap i ryggen om hur frukt och bär bäst hanteras för att bevara det nyttiga och den nyskördade smaken. Musteriets anor stäcker sig tillbaka till 1888 då de fösta äppelträden planerades av Henrik Åkersson på den plats som skulle komma att bli Kiviks Musteri. Idag är Kiviks Musteri ett välkänt livsmedelsföretag och ett populärt besöksmål. Läs mer på Kiviks Musteris hemsida.

Kiviks Musteri strävar efter att deras verksamhet ska påverka miljön så lite som möjligt, i allt från råvaruhantering till färdig förpackning. Företaget innehar en rad certifieringar, exempelvis Fairtrade, KRAV och ISO 14001 vilka innebär att miljöarbetet genomsyrar den dagliga verksamheten och det sker en ständig strävan av att förbättras.

Bakgrund

Biologisk mångfald glöms lätt bort i debatten, men en fungerande natur är minst lika viktig som ett beboeligt klimat. Det är en självklarhet för Kiviks Musteri, som vill vara en positiv kraft för biologisk mångfald. Här har man redan implementerat flera åtgärder och initiativ för egna odlingar med äpplet i fokus. Företaget köper dock in flera andra jordbruksvaror och vill säkerställa att man även för dessa kan driva förbättringar.

Kiviks Musteri har under flera år arbetat för att kartlägga påverkan på biologisk mångfald i sin värdekedja. Under hösten har en praktikant förfinat analysen genom att använda Science Based Targets for Nature (SBTN) som ramverk och kombinera flera faktorer för att kvantifiera risken för negativ påverkan per gröda och odlingsregion. Resultatet visade att risken kan variera mycket för samma gröda beroende på var den odlas, och att metoden är användbar för att identifiera högrisk- respektive lågriskområden.

Uppgift

Kiviks Musteri ser att nästa steg i arbetet med biologisk mångfald är att implementera analysen och därefter sätta konkreta mål och ta fram åtgärder. I detta projekt får du/ni hjälpa Kiviks musteri att göra just detta.

En viktig del av projektet är att välja vilka råvaror som bör prioriteras för biodiversitetsinsatser. Hur ska denna prioritering göras – utifrån ekologisk risk, men också affärsrelevans, genomförbarhet samt andra risker och hänsyn? En annan fråga är hur Kiviks Musteri ska bedöma leverantörers och producenters arbete med biologisk mångfald. Det finns idag flera olika initiativ och certifieringar, både företagsunika och tredjepartverifierade, men vilka är bäst för Kiviks behov? En ännu större fråga är vilken praxis som kan anses tillräcklig ur biodiversitetssynpunkt - hur ska produktionen se ut för att inte utgöra en negativ påverkan, eller helst ha positiva effekter?

Huvudfokus är att undersöka hur man på ett underbyggt sätt tar fram relevanta och konkreta mål samt praktiska åtgärder för att främja biologisk mångfald, främst för inköpta råvaror. En betydande del av arbetet är att undersöka hur leverantörer bör involveras: hur långt har de kommit i sitt biodiversitetsarbete i dag, på vilken nivå borde de vara, och vad kan Kiviks göra för att stödja och driva förbättringar?

Hållbarhetsmål som projektet berör

Uppdragsgivare Kiviks Musteri
Förkunskaper Goda kunskaper om företags hållbarhetsarbete. Lämpliga utbildningar är exempelvis Strategiskt miljöarbete, Ekosystemteknik och Industriell ekonomi
Omfattning Examensarbete på masternivå eller praktik
Plats Kivik/Lund
Kontaktperson

Emma Brodén
emma@sustainalink.se
0760-345141